İş

TOBB Başkanı: Türkiye-Kırgızistan ticaret hedefini aştık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan ile 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aştıklarını belirterek, “Şu anda belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekçi olduğuna inanıyoruz ve bunu başaracağız. “

Türkiye-Kırgızistan İş Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İşler Konseyi (DEİK) iş birliğiyle gerçekleştirildi. TOBB konut mülkiyeti bünyesinde düzenlenen iş forumuna, kamu kurum ve kuruluşları ile farklı departmanlarda faaliyet gösteren iş adamlarının katılımı öngörülürken, iş forumunda iki ülke arasındaki iş ve yatırım fırsatları değerlendirildi.

“Türk müteahhitler Kırgızistan’da 1 milyar dolar değerinde 93 proje tamamladı”

Burada konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde iyileşmeler olduğunu ancak istenilen seviyelerin çok gerisinde olduklarını belirterek, “Çeşitli sektörlerde 500’e yakın Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kırgızistan’da bu firmalar binlerce Kırgız kardeşimize hizmet veriyor.” İstihdam sağlıyor. Türk müteahhitler bugüne kadar Kırgızistan’da yatırım değeri 1 milyar dolar civarında olan 93 projeye imza attı. Şirketlerimiz bu projelerle Kırgızistan’ın bağımsızlığından bu yana gerçekleştirdiği kalkınma atılımına destek verdi. Türkiye olarak şirketlerimizin Kırgızistan’da 1 milyar doları aşan yatırımlarının gururunu yaşıyoruz. İnşallah bu yeni dönemde çok daha başarılı projelere imza atacağız” dedi.

“Kırgızistan’la 5 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz”

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ziyaretinde belirlenen 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini aştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Şu anda belirlenen 5 milyar dolarlık ticaret hedefinin gerçekçi olduğuna inanıyoruz ve bunu başaracağız. Biz Türkiye olarak bu hedefe ulaştık.” İtalya ile ticaret ve yatırım açısından birçok fırsat var.” Çin’de en büyük sanayi üretim hacmine sahip ülkeyiz. Avrupa’nın otomotiv, beyaz eşya, seramik ve hazır giyim ana tedarikçisiyiz. AB’nin kendi dışında en çok otomobil ithal ettiği ülkeyiz. Avrupa Birliği’ne 1 milyonun üzerinde otomobil satıyoruz. Karayolu taşımacılığında dünya ikincisiyiz. “Turizmde dünyanın en çok ziyaret edilen 5 ülkesi arasındayız. Global müteahhitlik hizmetlerinde dünyanın önde gelen 250 firmasının 42’si Türkiye’den ve bu bakımdan dünyada ikinci sıradayız” dedi.

“Kırgızistan’la iş yaparken Çin pazarını göz ardı etmemek lazım.”

Hisarcıklıoğlu, Kırgızistan’ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Kırgızistan’daki yatırımlarınızda ölçek sadece Kırgızistan pazarı değil. Kırgızistan’da yatırım yapmak Avrasya Gümrük Birliği sayesinde çok daha geniş bir coğrafyaya ulaşmak anlamına geliyor. Bu da 200 bin nüfus anlamına geliyor.” 180 milyon.” Pazar anlamına gelir. Kırgızistan ile ticaret yaparken Çin pazarını da gözden kaçırmamak gerekiyor. Elbette orta ve uzun vadeli vizyonumuzda Türk devletleri bünyesinde kendi gümrük birliğimizin kurulması mutlaka sağlanmalıdır. Kırgızistan, Bağımsız Devletler Örgütü coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olan ilk ülkedir. “Son 30 yılda yeniden şekillenen Avrasya siyasi haritası, iş birliği içinde hareket etmemizi zorunlu kılıyor” dedi.

Kırgızistan’ın yeni dünya düzeninde Türkiye için ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu ekleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki dil, tarih ve kültür ortak paydasının iki ülkeyi daha da yakınlaştırdığını belirtti.

“Kırgızistan geleneklerinin modernizasyonu için deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.”

İki ülkenin yakınlığı doğrultusunda Kırgızistan’a destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Kırgızistan gümrüklerinin modernizasyonu konusunda tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Çünkü TOBB olarak ülkemize çok değerli bir maliyet avantajı sağladık. İhracatçılarımıza Türkiye’nin kara gümrük kapılarını modernize ederek, burada da aynısını yapmaya hazırız.” “Lojistik alanında da önemli iş birliği fırsatları var. İkili ticaretin artması için nakliye maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Karayoluna alternatif ulaşım olanakları geliştirilmeli ve bu bağlamda İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasının değer kazanması gerekiyor, “dedi.

Kendileri için öncelikli tercihin Orta Kuşak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz’in birbirine bağlanacağını, Türkiye’nin küresel ekonomiye daha güçlü entegre olacağını söyledi. Bir diğer iş birliği alanının ise Kırgızistan’ın güçlü su kaynaklarından elektrik üretimi olduğunu sözlerine ekleyen Hisarcıklıoğlu, gerekli yatırım koşullarının oluşmasının ardından Kırgızistan’ın hidroelektrik potansiyelinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik ortak projeler geliştirebileceklerini belirtti.

Program, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Japarov’un konuşmalarıyla devam etti. – ANKARA

haberkursunlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu