Haber

HDP kapatma davası: Af Örgütü’nden Anayasa Mahkemesi’ne çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülen kapatma davasına ilişkin açıklama yaptı. HDP’nin Türkiye’nin en büyük ikinci muhalefet partisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, parti hakkındaki davanın kapatma kararıyla sonuçlanmasının ifade ve örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlaline yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, “Ülke 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından kritik seçimlere hazırlanırken, HDP’nin kapatılması ve yüzlerce eski ve yeni HDP’liye siyasi yasaklar getirilmesi Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini açıkça ihlal etmektedir.”

Uluslararası Af Örgütü, örgütlenme özgürlüğü hakkına getirilen kısıtlamaların ancak kesin ve erişilebilir maddelerle getirilebileceğine ve uluslararası insan hakları hukukunun izin verdiği bir veya daha fazla amaca hizmet etmeleri halinde haklı gösterilebileceğine ve bunun gerekli ve yasal amaçla orantılı olduğuna işaret etti. .

İDDİANIN DEĞERLİ YÖNÜ ‘BARIŞ SÜRECİ’ DÖNEMİNE İLİŞKİNDİR

HDP’nin kapatılmasına yönelik iddianamenin önemli bir bölümünün partinin 2013-2015 yılları arasındaki faaliyetlerini kapsadığına dikkat çekilerek, ancak PKK ile Türk devleti arasında yürütülen barış süreci bağlamında sunulmadığı kaydedildi. O zaman hükümetin talebi üzerine. Eylemlerini güç kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığı tezleri destekten yoksundur” denildi.

HDP’nin, 1993’ten bu yana Türkiye’de anayasaya aykırı eylemlerde bulunduğu iddiasıyla kapatmayla sonuçlanabilecek bir davayla karşı karşıya kalan sekizinci Kürt kökenli sol siyasi parti olduğuna da işaret edildi.

‘YARGI BAŞSavcısı DAVAYI GERÇEKLEŞTİRMELİ’

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Türk makamlarını uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS), sözleşme protokollerine ve önceki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymaya davet ediyor. bu hakların usulüne uygun olarak korunmasını sağlamak için. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, özellikle AİHM’nin benzer nedenlerle örgütlenme hakkı ihlali tespit ettiği önceki kararlarını dikkate alarak kapatma talebiyle HDP’ye açtığı davayı geri çekmelidir. Türk makamlarının son yıllarda siyasi partileri kapattığı koşullar.

Örgüt ayrıca Anayasa Mahkemesi’ni mevcut davayla ilgili geçmişte AİHM’nin verdiği birçok bağlayıcı kararı dikkate almaya çağırdı.

“Anayasa Mahkemesi, ülke halkının misilleme korkusu olmaksızın özgürce ve güvenli bir şekilde ifade ve örgütlenme haklarını kullanabilmesi için AİHM’nin bu davaya ilişkin kararlarında koyduğu standartlara uyulmasını sağlamalıdır, ” denildi açıklamada. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu